Karcsi bá vagyis dr. Tőkés Károly. Ő volt Nagyiék falujában a Tsz elnöke a rendszerváltás hajnalán, valamint a helyi takarékszövetkezet vezetője is egyben. Jogi doktorátusával sok ügyben volt jártas, igazi polihisztor volt, és nem az a keményvonalas kommunista.
Tudta, hogy mindenki elégedett legyen, pénz kell a faluba, így a 80-as évek elején - amikor átvette a helyi termelőszövetkezet vezetését- kijárta, hogy a klasszikus tsz tevékenység mellett jégkrémüzemet hozzanak létre. Megalkotta a megyében jól ismert Márkó jégkrémet.
Az, hogy országosan nem lett sikeres a tsz vállalkozása egy szerencsétlen balesetnek volt köszönhető.
Az üzem ugyanis legégett, újjáépíteni pedig nem volt pénz. Így maradt a helyi pálinkafőzde, ahol Nagyapi szakértelme mellett kiváló minőségű szilva és körtepálinka készült. Még Kádár elvtárs is ezt rendelte évente kétszer magának.
De feltehetjük magunknak a kérdést: mitől volt annyira nagyon jó Nagyapi kisüstije? Nyilván a minőségi alapanyagoktól és persze Nagyapi titokzatos kék kisfüzetétől. A Szikroszki receptúrától.